زیر عکسی از یک کودک خاشی که سوءتغذیه شدید دارد، اینطور نوشته است: «این دختر میتوانست زیبا باشد، تپل باشد، سرحال باشد. ولی حالا سوءتغذیه شدید دارد. بدون پدر، با مادر معتادی که از شیرخشک بچهاش میزند تا مواد بکشد... .» انتشار همین عکس کافی بود تا خیلیها را به صرافت بیندازد که برای کمک به این دخترک کاری کنند. این اتفاق افتاد و حالا پس از کمتر از یک ماه، در آخرین عکسی که دوباره منتشر میشود، «عابده» جان گرفته و دیگر از صورت استخوانی و چشمهای گودافتادهاش خبری نیست.
گرچه خیلی از ما ممکن است تصور کنیم، شبکههای اجتماعی نتیجهای جز بطالت ندارند، اما آیدا و همسرش فعالیتهای اجتماعی را برای کمک به کودکان و خانوادههایی که در مناطق دور افتاده و حاشیهنشین انجام دادهاند. اینستاگرام آیدا پر است از تصویر کودکان و زنان و مردانی که همینگونه و با مشارکت عمومی مردم توانستهاند بخشی از مشکلاتشان را حل کنند. او میگوید: «بیشتر فعالیتهایی را که در این مدت موفق به انجام آن شدهایم، مدیون شبکههای اجتماعی هستیم.»
آیدا پوریانسب 27 سال دارد و دوره دکتری خود را در رشته مدیریت میگذراند، او سه سال قبل با همسرش، آزاد مطهری که خواننده و آهنگساز است، تصمیم گرفتند به قصد ایرانگردی، به مناطق مختلف کشور سفر کنند. اما این سفرها با بسیاری از سفرهای دیگر تفاوت اساسی داشت، روحیه کاوشگر آیدا و همسرش آنها را به پشت پردههای منظم مرتبط شهرها و شهرستانها کشاند. او به «فرهیختگان» میگوید: «یادم هست سفرهای اولمان را از استان گیلان آغاز کردیم. به روستاها میرفتیم و با میهماننوازی روستاییان، به آنها نزدیکتر میشدیم و گاهی به خانههایشان میرفتیم. آن وقت بود که از نزدیک در جریان محرومیتها و گاهی بیماریهای آنها قرار میگرفتیم. گاهی همسرم برایشان ساز مینواخت.»
او از همان زمان عکسهایی از این دیدارهایش در اینستاگرام منتشر و این تصاویر کمکم بازخوردهای فراوانی پیدا کرد. گاهی برخی دوستانشان این تصاویر را در سایر شبکههای اجتماعی هم منتشر میکردند و همین شد که گویی این سفرها را به ماموریتهایی نانوشته تبدیل کرد. آیدا میگوید: «خیلیها دوست داشتند یک طوری به این خانوادهها کمک کنند. تصمیم گرفتیم تا برای نخستین بار همان موقع یک قرار اینستاگرامی بگذاریم و لباسهای دست دوم جمع کردیم و به همان مناطق رفتیم و روستا به روستا، پخش کردیم.» آیدا ادامه میدهد: «همین استقبال مردم و ابراز علاقهمندی برای کمک باعث شد که ما این سفرها را سازمانیافتهتر کنیم و اولویت سفرهایمان را به مناطق محرومتر و کودکان بیماران و زنان اختصاص دهیم.»
بعد از گیلان، زنجان، قزوین، خراسان رضوی، همدان، اصفهان و هرمزگان، آخرین سفر به سیستان و بلوچستان رسید. سفری که شاید بیش از همه این زوج جوان را با محرومیت از نزدیک آشنا کرد. گروه دو نفره آیدا و همسرش حالا جوری در اینستاگرام محبوبیت پیدا کردهاند که خیلی از سازمانهای مردمنهاد هم از آنها کمک میگیرند و موارد خاص را در مناطق خودشان به آنها معرفی میکنند. آیدا میگوید: «مثلا بعضی اوقات تصاویری برای ما از نقاط مختلف میرسد که واقعا دلمان به درد میآمد. عابده از همین دست بود. نوزاد کپرنشین که بهشدت از سوءتغذیه رنج میبرد. این تصویر را منتشر کردیم و سیل کمکهای مردم بود که ما تصمیم گرفتیم به سیستان و بلوچستان سفر کنیم و خوشبختانه توانستیم وضعیت عابده را با همین کمکها روبهراه کنیم. اما در این مناطق مشکلات زیاد است. این در حالی است که مردم ما در صورت آگاهی و اعتماد، ظرفیت زیادی برای همیاری به هموطنانشان در هر جای کشور دارند.»